Fraksiyonel Lazer Nedir?

+

Lazer ışınının sanki bir tül perdeden geçiyormuşçasına cilde mikro kolonlar halinde ulaştığı dolayısıyla arada etkilenmeyen sağlam adacıkların olduğu bir uygulama şeklidir. Tarama alanının tamamı etkilenmediğinden dolayı iyileşme daha hızlı gerçekleşir.

Fraksiyonel Lazerlerin Çeşitleri Nelerdir?

Ablatif (Cilt Soyma)

+

10600nm CO2 ya da 2940nm Erbium lazer kullanılarak uygulanan işlemlerdir. Üst deride soyulma meydana getirirken alt deride de yenilenme sağlar.

Non-ablatif (Cilt Soymadan)

+

1550nm,1440nm,1540nm dalga boyundaki cihazlarla uygulama yapılır. İlk çıkan fraksiyonel lazerlerdendir. Üst deride minimum hasarla alt deride yenilenme sağlar.

Fraksiyonel Lazerler Kimlere Uygulanabilir?

+

Cildinde rejuvenasyon ve sıkılaşma isteyen hastalarda, cildinde pigment düzensizlikleri ve leke bulunan hastalarda, cildinde akne ve yara izi bulunan hastalarda, cildinde çatlak bulunan hastalarda uygulanabilir.

Fraksiyonel lazerler nasıl çalışır?

+

Fraksiyonel lazerler ciltte mikro kanallar oluştururlar. Bu kanallar boyunca ısınan doku yara iyileşme mekanizmalarını devreye sokarak kollajen sentezini uyarır. Sonuç olarak cildin kalınlığında artış, gözeneklerde küçülme ve pigmentasyonda azalma gibi etkiler gözlenir.

Fraksiyonel Lazerin Riskleri Nelerdir?

+

PIH; (Postenflamatuar hiperpigmentasyon) Genellikle koyu tenli kişilerde gözlenen bir etkidir. Hastanın yatkınlığı olduğu düşünülüyorsa fraksiyonel lazer öncesinde leke açıcı tedavi PIH gelişim riskini minimize edecektir. Tedavi sonrasında steroidli krem kullanımı da PIH oluşum riskini azaltabilir. Hipopigmentasyon; Fraksiyonel Erbium lazer uygulamalarından sonra görülmesi mümkündür. Cildin tüm yüzeyinin soyulduğu MLP( mikro lazer peeling) işlemlerde pek gözlenmez. Nevus ya da et beni çıkarılması sırasında derin tabakaların etkilenmesi dolayısıyla oluşabilir. Skar oluşumu çok nadirdir. Enfeksiyon; işlemden sonra uçuk ve bakteriyel enfeksiyon gözlenebilir. Uçuk riskini azaltmak için işlem öncesi önleyici antiviral tedavi verilmelidir. Bakteriyel enfeksiyon varlığı durumunda antibiyotikler kullanılabilir. Aknenin alevlenmesi; yatkın bireylerde işlem sonrasında akne lezyonlarında alevlenme gözlenebilir.

Fraksiyonel Lazerlerde İşlem Prosedürü Nasıl İşler?

+

Ablatif uygulama(Cilt soyma): Hastanın tıbbi öyküsü, daha önce aldığı tedaviler, gelişen komplikasyonlar, uçuk hikayesi ve cilt tipi kaydedilir. Hasta PIH oluşumuna yatkınsa 2 haftalık bir leke baskılayıcı tedaviye alınır. Onam formu imzası ve fotoğraflama sonrası işleme alınır.

Non-Ablatif uygulama(Cilt soymadan etkili): Hastadan işlemden 1 saat önce klinikte olması istenir. Lokal anestezik krem ile 45 dk beklenildikten sonra, cilt temizliği yapılarak işleme alınır. İşlem yaklaşık 45 dk sürer. Uygulama sırasında bazı hastalarda hafif rahatsızlık hissi oluşabilir. Soğuk hava uygulaması ile bu rahatsızlık giderilebilmektedir.

İşlem sonrası beni neler bekler?

+

İşlem sonrasında değişen derecelerde kızarıklık ve ödem oluşabilir. İşlemden sonra oluşan şikayetler geçicidir. İşlemden 1 saat sonrasına kadar süren güneş yanığı hissi olabilir. İlk 2 gün cildin rengi koyulaşabilir. Uygulamanın derinliğine göre ablatif ya da non-ablatif işlem seçimine göre değişen soyulmalar olur.

Fraksiyonel lazer uygulaması sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

+

İşlem sonrası oluşan yanma hissine yönelik buz uygulaması yapılabilir. Kurluk hissi ve gerginlik için nemlendiriciler kullanılabilir. 6 ay boyunca güneşten koruyucu kullanımı önerilir.

Fraksiyonel lazer kimlere uygulanmaz?

+

Hamile kadınlara, uygulama alanında aktif deri enfeksiyonu bulunan hastalara, 6 ay içinde isotretinin kullanan hastalara ve gerçeğe uymayan beklentisi olan hastalara uygulama yapılmaz.

Kaç seans uygulamaya ihtiyaç duyarım?

+

Seans sayısı cilt problemine ve şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Akne skarları için minimum 5 seans, yüzeysel yerleşimli melasma için 2-3 seans ve cilt yenileme amacıyla yapıldığında cildin hasar derecesine göre 1-5 seans arası uygulama memnuniyet vericidir. Fraksiyonel lazer uygulamalarında anlaşılması gereken nokta, her bir lazer seansında cildin %10-20' lik yüzeyinin taranması nedeniyle sınırlı etki elde edilmesidir. Tek bir seansta tüm yüzey tedavi edilemediğinden çok sayıda seans gereksinimi olmaktadır. Burada amaç arada sağlam doku adacıklarının bırakılarak iyileşme süresinin kısaltılmasıdır.


Etiketler : Fraksiyonel Lazer, Uygulamaları, İstanbul