Roza Hastalığı (Rosacea) Nedir?

+

Rosacea kronik karakterde, yüzde kızarıklık,sivilce ve kılcal damarlanma ile giden cilt rahatsızlığıdır. Yüzdeki kızarıklık kalıcı yada değişken olabilir. Kafkas ırkında daha sık gözlenmektedir. Öncelikle yanaklar, çene ve alında kızarıklıkla başlar. Hastalık ilerledikçe kılcal damarlar, kırmızı ve iltihaplı sivilceler eklenmeye başlar. Bazı hastalarda yanma ve kaşınma hissi, burunda kırmızı yumrulanma gözlenebilir.

Rosacea Neden Oluşmaktadır?

+

Nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak bazı faktörlerin hastalığı alevlendirdiği bilinmektedir.
Bu faktörler şunlardır:

+ Sıcak: Sıcak hava,sıcak banyolar,sıcak içecekler,iç ortamın sıcak olması.
+ Güneş maruziyeti,
+ Emosyonel stresler,
+ Soğuk ve rüzgarlı hava,
+ Egzersiz,
+ Alkol alımı,
+ Bazı kozmetikler,
+ Baharatlı gıdalar, marine edilmiş etler, bazı sebze ve meyveler, süt ürünleri.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

+

Tedavi kararı hastalığın evresine ve tipine göre verilir. Kızarıklık ve kılcal damar oluşumu ön planda hastalar ise lazer tedavilerinden fayda görmektedirler. Akne lezyonları ön planda ise ağız yoluyla yapılan tedaviler, lokla kremler, kullanılır. Burunda yumru oluşumu varsa laserle ablasyon uygulanır.

Tedavi Protokolü

+

Hastanın lezyonlarının alevlenme sebepleri öğrenilir.

+ Lokal olarak AHA içeren ürünler,
+ Lazer ışık tedavileri,
+ Retinoik asid,antibiotik içeren kremler,
+ Kılcal damarlara yönelik IPL,ND-Yag lazer tedavileri,
+ Burunda oluşan yumrular için Erbium lazer tedavileri uygulanır.

Kılcal damarlar için prosedür aşağıdaki gibidir:

Tedavi Prosedürü

Hastanın makyajsız olması ve en az 2 hafta öncesine kadar bronzlaşmamış olması gerekir.Hastanın tıbbi öyküsü alınır.
1. Cilt tipi
2. Daha önce almış olduğu tedaviler ve komplikasyonlar
3. Elde edilmesi beklenen klinik sonuç anlatılır.
4. Tedavi sonrasında oluşabilecek riskler anlatılır.
Hasta daha sonra klinik değerlendirmeye alınır. Cilt tipi Fitzpatrick 1-2 (açık tenli) ise aynı gün tedaviye alınabilir. Cilt tipi Fitzpatrick 3-4 ise (koyu tenli) ise oluşabilecek leke riskine karşı hasta hazırlık tedavisine alınır. Öncelikle kılcal damar lezyonlarının olduğu bölge fotoğraflanır. İşlem ile ilgili riskleri,yararları ve alınacak sonuçları anlatan hasta onay formu hasta tarafından imzalandıktan sonra işleme alınabilir.

Lazer İle Tedavinin Uygulanma Aşamaları

+

İşlem lezyonun yaygınlığına göre değişmekle birlikte yaklaşık 30 dk sürmektedir. Hasta tedavi koltuğuna alındıktan sonra bölge makyajdan arındırılır. Koruyucu gözlükleri takılır. Kılcal damar bölgesi lazer ışını ile taranır. Bir kaç geçiş yapılması gerekebilir. İşlem rahatsızlık verici olsa da çoğu hasta tarafından iyi tolere edilir. Lokal anestezik kullanımını pek doğru bulmuyorum çünkü hastanın ağrı durumunu cilde zarar vermemek adına kontrol etmek istiyorum. Lokal anestezik kulandığım durumda hastanın tedavi sırasında ağrı bakımından beni yeterince bilgilendirememesi nedeniyle leke ve iz gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Ayrıca lokal anestezikler kılcal damarların daralmasına neden olarak görünürlüğü azaltırlar. İşlem sırasında hastanın duyacağı ağrıyı puanlandırırsak 10 üzerinde 4-5 gibi olacaktır.

Tedaviden Hemen Sonra

+

Hastanın uygulama bölgesinde güneş yanığı benzeri yanma hissi olacaktır. Tedavi sonrası bölgeye nemlendirici losyon ve güneş koruyucu uygulanır.

Evde Bakım

+

Güneş yanığı benzeri his bir kaç saat içinde geçer. İşlem sonrası direk güneş ışınından kaçınılmalı ve güneş koruyucu kullanılmalıdır. Uygulama alanına nemlendirici sürülebilir ancak asidli ürünler ve anti-aging kremler kullanılmamalıdır. Tedavi alanında su kabarcıkları oluşmussa dozun fazla olduğunu gösterir ve doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir. Leke oluşma riski olan hastalarda doktorunuzun önerisine göre steroid içeren kremlerle 1 haftalık tedavi sonrasında, leke baskılayıcı krem uygulamasına geçilebilir.

2-4 Hafta Sonra

+

Sonuçlar doktorunuz tarafından değerlendirilerek ek seans gerekliliğine karar verilir.

İşlemle İlgili Komplikasyonlar

+

Kızarıklık, gibi kısa süreli yan etkiler gözlemlenebilir. Post enflamatuar hiperpigmentasyon (PIH) olarak adlandırdığımız koyu tenli hastalarda kahverengi lekelenme şeklinde karşımıza çıkabilir. Açık tenli hastalarda oluşumu nadirdir. PIH oluşumu açısından risk altında olan hastalarda leke baskılayıcı hazırlık tedavisi ve işlem sonrası steroidli krem uygulaması riski azaltacaktır. Su kabarcıkları (Blistering) oluşumu çok nadir bir bulgudur. Ancak oluştuğunda hastanın doktorunu acil olarak bilgilendirmesi gerekir. Hipopigmentasyon/skar oluşumu oldukça nadirdir ve çok yüksek dozlarda karşımıza çıkar.


Etiketler : Roza Hastalığı, Rosacea, Tedavisi, İstanbul