Dolgu Uygulamaları

+

Dolgu uygulamalarının tarihçesini incelediğimizde kozmetik deformiteleri düzeltmek üzere 1800'lü yıllarda yağ enjeksiyonlarının yapıldığını görüyoruz. O tarihten bu yana ideal dolgu maddesini üretmek üzere araştırmacılar tarafından bir çok çalışma yapılmıştır.

İlk kez 1981 yılında sığır kollajeninden üretilen Zyderm® FDA tarafından onaylandıktan sonra kullanıma sunularak injektabl dolgu malzemeleri kullanımında bir dönüm noktası olmuştur. 2003 yılında FDA onaylı hyaluronik asid içerikli ilk dolgu malzemesi Restylane® dolgu uygulamalarında yerini almıştır. Sığır kollajenine göre kullanım kolaylığı,allerji testi gerektirmemesi gibi nedenlerle geniş kullanım alanı bulmuştur. Son zamanlarda uygulandığı bölgede volüm efekti yaratmanın yanısıra biyolojik yanıtı uyararak kişinin kendi kollajen sentezini ve dolayısıyla derinin kalınlığını arttırması yoluyla daha uzun etki süresi ile öne çıkan dolgu maddeleri kullanıma girmiştir. Piyasada bulunan çok çeşitli dolgu malzemelerine yakın gelecekte yeni ve daha gelişmiş teknolojiye sahip ürünlerin eklenmesi beklenmektedir.

Dolgu Maddelerinin Sınıflandırılması

+

Dolgu maddelerinin evrensel bir sınıflaması bulunmamakta ve yeni ürünler geliştikçe yeni sınıflamaların da ortaya çıkması beklenmektedir. Pratik olarak dolgu maddelerini,etki süreleri,etki mekanizmaları, materyalin kaynağı ve geri dönüşüm kapasitelerine göre ayırabiliriz.

Etki Sürelerine Göre Dolgu Maddeleri

1

Kalıcı,yarı kalıcı ve geçici dolgular olarak ayırabiliriz.

Geri Dönüşüm Kapasitelerine Göre Dolgu Maddeleri

2

Geri dönüşümlü (biodegradable) olan dolgu maddeleri vücut tarafından daha kolay yıkıma uğrar ve daha kısa sürelidir. Geri dönüşümlü olmayanlar (non-biodegradable) kolay parçalanamayan kısımlar içerdiğinden etki süreleri daha uzundur ve reaksiyona yol açma olasılıkları daha yüksektir.

Etki Mekanizmalarına Göre Dolgu Maddeleri

3

Bazı dolgu maddeleri uygulandığı alanda oluşan çökme ve boşlukları doldurarak vücut tarafından yıkıma uğrayana kadar etki gösterirken , bir kısmı stimülatör adını alarak uygulandığı alanda boşluğu doldurmanın yanısra kollajen sentezini uyararak derinin kalınlaşmasına katkıda bulunurlar. Kısaca etki mekanizmalarına göre dolgu maddeleri volüm arttırıcı ve stimülatörler olarak sınıflandırılabilir.

Volüm arttırıcı
Hyaluronik asidli dolgular (HA Volüm arttırıcı (minimal stimulator etki)

Stimülatör
Kalsiyum Hidroksilapatit Radisse®(CAHA),
Polilaktik asid Sculptura®,
Polimetilakrilat PMMA) Artefill ® Stimülatör

Bu tür dolgularda optimal etkinin sağlanması için tekrarlayan seanslar ve yeterli zaman gerekmektedir. Remodeling yani yeniden şekil verme amacı ön planda olduğu için uygulama sonrası 1 hafta süre ile masaj yapılması önemlidir.

Dolgu Enjeksiyonlarının Tedavi Alanları

+

  • Yüz kontürünün düzeltilmesi,
  • Elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi,
  • Nazolabial bölge (burun ağız köşesi arasındaki oluk),
  • Alın,göz çevresi,ağız çevresi kırışıklıkların düzeltilmesi,
  • Dudak kontürünün belirginleştirilmesi ve dudağa hacim kazandırılması,
  • El üzerinde yaşa bağlı oluşan çöküklüklerin giderilmesi,
  • Akne izlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Dolgu Uygulamaları Nasıl Yapılmaktadır ?

    +

    Dolgu enjeksiyonları uygulama sonrası etkinin hemen görüldüğü güvenli uygulamalardır. İşlem öncesi ağrı eşiği düşük olan hastalarda local anestezik krem uygulanabilir ya da buz ile anestezi sağlanabilir. Dolgu maddesinin enjeksiyonu sırasında çok hafif rahatsızlık hissi duyulabilir. İşlem 15 dk kadar kısa sürelidir ve öğle arasında uygulanabilecek, sosyal hayatınıza rahatlıkla devam edebileceğiniz uygulamalardır.

    Dolgu Uygulamalarının Yan Etkisi Var Mıdır?

    +

    Hyaluronik asid içeren dolgu maddelerinin allerjik etki oluşturma riski yok denecek kadar azdır. Uygulama sonrası hafif kızarıklık, nadiren morarma ve hafif kaşıntı gözlenebilir.

    Dolgu Maddelerinin Etkisi Ne Kadar Sürer?

    +

    Dolgu maddelerinin kalıcılık süresi dolgu maddesinin tipi ve uygulanan bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Süre vermek gerekirse 6-18 ay arasında değişkenlik gösterebilir.

    Dolgu Enjeksiyonları Kimlere Uygulanmaz?

    +

  • Aktif enfeksiyon varlığında,
  • Otoimmun hastalıklarda
  • Gebelik ve emzirme durumlarında,
  • Dolgu maddesi içeriğine allerjisi olanlara,
  • Bağışıklık baskılayıcı tedavi altındaki kişilere uygulanmaz.


  • Etiketler : Dolgu Maddeleri, Dolgu Uygulamaları, İstanbul