Kimyasal Peeling Nedir?

+

Cildin üst tabakalarının ihtiyaca göre farklı derinliklerde soyulması işlemidir. Cildin üst katmanlarının soyulması deri yüzeyini daha pürüzsüz bir hale getirerek daha parlak bir görünüme kavuşturur. Bunun yanında yara algısı yaratmasıyla iyileşme mekanizmalarını harekete geçirerek yeni kollajen sentezini uyarır.

Kimyasal peelinglerin çeşitleri nelerdir?

+

Kimyasal peelingler kullanılan solüsyona göre değişen yüzeyel,orta ve derin olmak üzere ayrılmaktadır. En sık kullanılanları meyve asidi olarak adlandırılan AHA lardır. Glikolik asid, pirüvik asid, malik asid ve laktik asid bu gruba girer. BHA olarak adlandırılan diğer grupta salisilik asid yer almaktadır. Meyve ve diğer besinlerden elde edilen aisdler doğal asidlerdir ve yüzeyel peeling yaparlar. Düşük konsantrasyonlu TCA ve (trichloro asetic acid) ve Jessner solüsyonu da yüzeyel peeling işlemlerinde kullanılmaktadır. TCA (trichloro asetic acid) orta derinlikte peeling sağlarken, Fenol (phenol) derin peeling ajanıdır.

Peeling seçimi neye göre yapılır?

+

Peeling seçiminde hasta kendine şunları sormalıdır:
  • Cildimin soyulmasını istiyor muyum?
  • Cildimde hangi problemin daha çok düzelmesini istiyorum,
  • Kaç günlük iyileşme süresi bana uygun?
  • Risklerim nelerdir?

  • Hasta ile karşılıklı olarak bu sorular değerlendirildikten sonra klinik olarak hangi peeling türünün problemi düzeltmeye uygun olduğuna doktorunuz tarafından karar verilir. Örneğin;
  • Kollajen stimülasyonu ön planda ise glikolik asid,
  • Yağlı ve akneli cilt problemi varsa salisilik asid ya da Jessner solüsyonu,
  • Güneş hasarı ya da leke problemi mevcutsa TCA, AHA ya da Jessner solüsyonu
  • ,
  • Ölü hücrelerden hafif arındırma için AHA, BHA,
  • Hastaçok fazla soyulma süreci yaşamak istemiyorsa AHA tercih edilmektedir.
  • Vücudun diğer kısımları peeling için uygun mudur?

    +

    Dekolte bölgesi, boyun,sırt ve kollara da peeling işlemi uygulanabilmektedir. Ancak yüz dışındaki bölgelerde yüzeyel peelingler tercih edilmelidir.

    Kimyasal peeling öncesi nelere dikkat edilmelidir?

    +

    Peeling seansları öncesinde hazırlık tavsiye edilmektedir. Hastanın PIH(Postenflamatuar hiperpigmentasyon) oluşumuna yatkınlığı varsa işlem öncesi leke açıcı ile birlikte retinoik asidli krem kullanımı tavsiye edilmektedir. Diğer yandan peeling işleminden önce ya da seans aralıklarında retinoik asidli krem ya da düşük konsantrasyonlu AHA'lı krem kullanımı peeling işleminin etkinliğini arttırmaktadır.

    Kimyasal peeling nasıl uygulanır?

    +

    Kimyasal peelingler ofis ortamında rahatlıkla uygulanabilen işlemlerdir. Derin peelinglerden fenol peeling kardiak ritm bozukluğu riski nedeniyle ameliyathane ortamında uygulanmalıdır.Cilt temizliğinden sonra peeling solüsyonu fırça ya da gazlı bez yardımıyla cilde belli bir düzende homojen olarak uygulanır. Bazı bölgeere ihtiyaç halinde daha kalın tabaka sürülebilir. Işlem sırasında yanma ve batma hissi oluşacaktır. Rahatsız edici olduğu durumlarda soğuk hava uygulanabilmektedir. İstenilen süre bekletildikten sonra nötrleyici solüsyonla ya da su ile etki sonlandırılır. İşlem bitiminde peeling sonrası nemlendirici ve güneş koruyucu sürülür.

    İşlem sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

    +

    Güneş koruma mutlaka tavsiye edilir. PIH oluşumuna yatkın bireylerde sıkı güneş koruma yanında leke baskılayıcı ürün kullanımı devam etmelidir. İlk 24 saat boyunca cildi kurutacak sıcak su temasından kaçınılmalıdır. İlk 3 gün deterjan yapısındaki temizleyicilerden kaçınılmalı sadece su ile temizlik yapılmalıdır.Makyaj yapılmamalıdır. Cilde el ile temas edilmemeli,oluşabilecek kabuklar koparılmamalıdır.

    Kimyasal peeling hangi problemlerde etkili değildir?

    +

    Derin kırışıklıklar , katlantılar ve kılcal damar problemlerinde etkili değildir.

    Kimyasal peeling işleminin risk ve komplikasyonları nelerdir?

    +

    PIH(postenflamatuar hiperpigmentasyon) daha çok koyu tenli bireylerde ortaya çıkmaktadır. Kızarıklık; yatkınlığı olan bireylerde uzamış kızarıklık süresi gözlemlenebilir. Akne;işlem sonrası kullanılan nemlendiriciler aknenin alevlenmesine neden olabilir. Antibiotik kullanımı gerekebilir. Milia; çok minik beyaz renkli keratin kistleri oluşabilir kolaylıkla giderilebilir. Herpes enfeksiyonu; yara izi kalmaması için tedavi edilmelidir. Skar; derin peelinglerde oluşabilmektedir. Peeling hattı; özellikle derin peelinglerde işlem yapılan alan ile normal deri arasında bir hat oluşabilir. Kılcal damarlarda artış; kılcal damar oluşumuna yatkın bireylerde mümkündür.

    Kimyasal peeling yapılmaması gereken durumlar nelerdir?

    +

  • Hamilelik ve emzirme döneminde,
  • Herpes hikayesi olanlara koruyucu tedavi sonrası yapılabilir,
  • Bağışıklık sistemi yetersiz olanarda (HIV),
  • 6 ay öncesine kadar oral isotretinoin kullananlarda,
  • 6 ay öncesine kadar cerrahi kaş kaldırma/yüz germe operasyonu geçirmiş olanlara,
  • Keloid yatkınlığı olanlara yapılmamalıdır.


  • Etiketler : Kimyasal Peeling, Cilt Yenileme, Akne Tedavisi, Leke Tedavisi, İstanbul